UPCOMING: Keynote lecture about human–pigeon cohabiting

Pauliina will be giving a keynote lecture at the annual meeting of the Finnish Society of Human Animal Studies in Joensuu, April 25.-26.

http://elaintutkimus.edublogs.org/tapahtumia/elaintutkimuspaivat-2016/

The keynote abstract in Finnish:

pietari

Sattumalta jaetut elämät − Ihmisten ja pulujen keskinäisestä kesyyntymisestä syntyy villejä tuloksia 

Tavanomaisia lemmikki–ihminen suhteita rytmittävät ja jäsentävät oppaat, valjaat, hihnat, kupit, kynsileikkurit, rokotukset ja ruokavalioväittelyt. Harraste- ja tuotantoeläinten ihmissuhteita varten on rehua, lypsyrobotteja, pehkuvaihtoehtoja, kuolaimia ja kavioraspeja – etujärjestöjä, suojelujärjestöjä, kiivaita keskusteluja ja poliittista toimintaa. Mutta kun ihminen päätyy jakamaan arkensa hämmentävän, luokitteluihin sopimattoman eläimen kanssa täytyy elämä rytmittää keskinäisesti kesyyntymällä, usein lähes ilman kulttuurisia ja materiaalisia malleja – tai niiden vastaisesti.

Esityksessä tarkastellaan kolmen eri maissa asuvan ihmisen ja neljän pulun eli kesykyyhkyn (Columba livia domestica) sattumalta jaettuja elämiä. Mariah ja Camp asuvat Chicagossa, Laurie, Maia ja Arcas San Franciscossa, minä ja Pietari asuimme Oulussa. Näitä pulujen ihmissuhteita ja ihmisten pulusuhteita hahmotetaan käsitteellistämällä keskinäistä kesyyntymistä ja yksilajisen arjen monilajistumista Deleuzen ja Guattarin kertosäkeen (refrain) sekä Henri Bergsonin intuitiivisen, ’kestollisen tietämisen’ (thinking in duration) avulla.

Keskinäisestä kesyyntymisestä sosiokulttuurisesti hämmentävien eläinparien – ihmisen ja pulun – välillä syntyy parhaimmillaan villejä tuloksia ja tuotoksia Instagram-tileistä ja taidenäyttelyistä aina sijaissynnyttäjän avulla saatuun lapseen. Odottamattomat tilanteet paitsi tarjoavat mahdollisuuden, näyttävät myös edellyttävän lajirajoja hämmentävää kekseliäisyyttä. Uusia näkökulmia, uusia sommitelmia, uusia tunteita ja tapoja olla vähemmän oman lajinsa edustaja ja enemmän keskinäisesti kesyyntynyt yhteiseläjä. Yksilajisen reviirin muuttuessa monilajiseksi järkevä ja tiedetty joutuvat jäähylle ja esteettinen leikittely tuottaa erilaista tietoa ja toimintaa.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s